introductie

Nieuw Zeeland van noord naar zuid

In 2008 kwam ik er voor het eerst: Nieuw-Zeeland. Vanuit het vliegtuig gezien kwam het op me af als een grote groene vlek. Liefde op het eerste gezicht. Inmiddels ben ik al verschillende keren terug geweest en heb beide hoofdeilanden in de afgelopen vier jaar al goed kunnen bereizen.

Het vliegtuig is bij de reis naar Nieuw-Zeeland een soort tijdmachine: instappen in het heden, en uitstappen in de jaren zestig: Het leven in Nieuw-Zeeland is relaxed; de mensen zijn 'easy going'. Tijd is een ondergeschikte factor en stress is onbekend. De "Kiwi's" zijn geïnteresseerd in je 'whereabouts', wat maakt dat je snel contact krijgt. Het gevoel van de jaren zestig wordt versterkt door de radio die de ene Engelse hit na de andere laat horen uit de jaren 60 en 70. Voor mode, trends en het moderne leven ben je hier verkeerd. Maar ben je op zoek naar indrukwekkende landschappen, rust, ruimte, het goede leven en een tikkeltje avontuur, dan is Nieuw-Zeeland de plek.

het landschap

Het licht en het weer kunnen snel veranderen door het zeeklimaat en de luchtstromen die tegen de hoge gebergten opstuwen. De landschappen zijn imposant en indrukwekkend. Alles is aanwezig: van eeuwige sneeuw tot tropisch regenwoud en van prairies tot fjorden. Na mijn derde bezoek realiseerde ik me dat je je als fotograaf hier helemaal kunt uitleven en bedacht ik me dat het een goed idee zou zijn om exclusieve fotoreizen te organiseren. Mijn kennis als professioneel fotograaf en mijn kennis van dit land, zijn hiervoor een uitstekende combinatie. Deze kennis en kunde deel ik daarom graag met anderen die houden van reizen, dingen meemaken (avonturen?) en vooral van fotograferen.

wat is het idee?

Een reis over beide eilanden in een maand tijd. Want als je iets doet moet je het toch ook zo goed mogelijk doen. Bezoeken aan de highlights van Nieuw-Zeeland, maar ook op minder bekende plaatsen. Zie voor de route de reisbeschrijving en routekaart. Overdag reizen en fotograferen. Dit betekent dat er onderweg regelmatig gestopt wordt en dat er altijd een professioneel fotograaf in de buurt is. Indien gewenst 's avonds de mogelijkheid om in de groep het werk op locatie te bespreken. Het idee is om ervan te leren. Niet alleen van de fotograaf, maar ook van elkaar. Geen nadruk op techniek, maar op beleving: leren kijken, ongeacht je technische kennis of de kwaliteit van je apparatuur. Beginnend of gevorderd fotograaf, dat maakt geen verschil. Het maakt ook niet uit of je sportief aangelegd bent of juist niet. Waar het vooral ook om gaat is dat het een onvergetelijke reis wordt waarbij ook het avontuurlijke aspect een rol speelt: beleven en deze belevenissen vastleggen dus!

in een notendop

De reis begint in Christchurch waar we de eerste nacht verblijven. In principe wordt er bijna elke dag gereisd en worden een of meerdere highlights of andere fotogenieke spots aangedaan, ook onderweg is het mogelijk om op elke willekeurige plek te stoppen als de mogelijkheid zich aandient. Vervoer is in een luxe bus en overnacht wordt in hotels, motels, lodges en als het eens een keertje niet anders kan in een backpacker-hotel. Voor alle overnachtingen gaan we uit van eenpersoonskamers, maar uiteraard kan dit waar nodig ook gewijzigd worden. Sommige trips kunnen alleen met gids gemaakt worden, gesteld dat het weer het toelaat. De zeiltocht bij Paiha, excursie naar White Island, Farewell Spit en Millford Sound. Ontbijten doen we voordat we vertrekken in de accommodatie of in de directe omgeving. Lunch is afhankelijk van de mogelijkheden, maar we nemen altijd voldoende voedsel en drinken mee voor onderweg. Avondeten doen we op de plaats van bestemming. Dat kan gezamenlijk, maar ook afzonderlijk indien gewenst. Wandelingen zullen in principe niet langer dan één tot twee uur duren, maar het is natuurlijk ook mogelijk om in de buurt van de bus te blijven. De tours met gids duren over het algemeen enkele uren tot een dag. Maximaal 8 personen per gezelschap. Zie voor de route de reisbeschrijving en routekaart.

tot slot...

Uiteraard willen we graag voordat een reis geboekt gaat worden, de wensen en verwachtingen van de deelnemers inventariseren, dat kan deels al op het opgavenformulier, maar natuurlijk ook door middel van een persoonlijk gesprek met alle deelnemers op een centrale plek in Nederland.

Daarbij is ook de prijs vastgesteld voor deze trip. Deze prijs is inclusief vliegreis Amsterdam- Christchurch v.v. en Auckland-Amsterdam, accommodaties, transport, ferry's en tours & guides. Voor de laatste stand van zaken ten aanzien van de kosten, kijk bij kosten en opgave.